Skip to main content

Wat is het verschil tussen een psycholoog, psychiater en psychotherapeut?

Printvriendelijke versie

Psycholoog, psychotherapeut, therapeut of psychiater?

 

De termen "therapeut", "psycholoog", "psychiater" en "psychotherapeut" zorgen vaak voor verwarring. In de volksmond worden deze termen regelmatig door elkaar gebruikt in verband met psychologische hulp. Onterecht, want de verschillen tussen bijvoorbeeld een psycholoog, psychiater of therapeut zijn aanzienlijk. Bij de keuze van een therapie en het kiezen van een therapeut, is het daarom raadzaam de verschillen tussen de verschillende soorten therapeuten te kennen.

Iedereen die een therapie toepast kan therapeut genoemd worden. Welke therapie door een therapeut wordt aangeboden, is daarbij van geen belang. Doorgaans wordt de term "therapeut" gebruikt als verzamelnaam voor iemand die beroepsmatig een methode toepast ter genezing van lichamelijke of geestelijke gezondheidsproblemen. Iedereen kan zich echter therapeut noemen, ook zonder diploma of werkervaring.  De titel "therapeut" is op geen enkele manier beschermd.

Psychotherapeut

Iedereen die psychotherapie toepast kan zich psychotherapeut noemen.  Welke psychotherapie (systeemtherapie, cognitieve gedragstherapie, psychodynamische therapie, ...) wordt aangeboden, is daarbij van geen belang.  In tegenstelling tot in Nederland is de term psychotherapeut in België niet beschermd, dat betekent dat iedereen zich psychotherapeut kan noemen, ook zonder diploma of werkervaring.

Psycholoog

Feitelijk is een psycholoog iemand met expertise op het gebied van psychologie. Doorgaans wordt men een psycholoog genoemd wanneer men een universitaire studie psychologie heeft afgerond. De titel "psycholoog" is in België beschermd, dat betekent dat niet iedereen zich psycholoog mag noemen. Een psycholoog hoeft niet perse werkzaam te zijn als therapeut, psychologen kunnen bijvoorbeeld ook werkzaam zijn in het onderwijs of werken aan wetenschappelijk onderzoek. Wanneer een psycholoog wel werkzaam is als therapeut of psychotherapeut, noemen we hem of haar meestal een klinisch psycholoog.  De klinisch psycholoog is dikwijls werkzaam in instellingen als ziekenhuizen, maar kan ook werken in een zelfstandige praktijk.

Op deze website vindt u enkel psychotherapeuten of therapeuten die daarnaast (door hun opleiding) ook klinisch psycholoog zijn.  

 

Psychiater

Een psychiater is een arts die zich na een studie geneeskunde heeft gespecialiseerd in de psychiatrie. De opleiding tot psychiater is alleen toegankelijk voor artsen. De titel "psychiater" is beschermd. Omdat een psychiater een arts is, kan hij medicatie voorschrijven en wordt een psychiatrisch consult gedeeltelijk terugbetaald. Een psycholoog heeft evenals een psychiater een universitaire studie achter de rug, maar is geen arts.